Stabilcoin dünyasına tether (USDT) ve USD Coin (USDC) gibi dolar destekli tokenler hakim olsa da, diğer para birimlerine sabitlenmiş daha küçük bir pazar parçası da mevcut. Artık küresel çapta en değişken fiat para birimlerinden biri olan Türkiye lirası (TRY) tarafından desteklenen bir token, dünyanın önde gelen ABD dolarına sabitlenmemiş stabilcoinlerinden biri haline geldi.
Türkiye merkezli fintech şirketi BiLira’nın Ethereum tabanlı TRYB stabilcoini, liraya sabitlenerek kullanıcıların 1 TL karşılığında 1 TLB ihraç etmelerine ve kullanmalarına olanak tanıyor. Resmi internet sitesine göre, stabilcoin %100 Türk bankalarında tutulan itibari para rezervleriyle destekleniyor.
Coingecko’dan elde edilen veriler, TRYB’nin piyasa değerinin üç haftada %325 artışla 136,10 milyon dolara yükseldiğini gösteriyor. Bu da onu, Tether’in 224 milyon dolarlık piyasa değeri olan euroya sabitlenmiş stabilcoini EURt’nin hemen ardından, dünyanın USD’ye sabitlenmeyen ikinci en büyük stabilcoin’i yapıyor. Tether aynı zamanda neredeyse 83 milyar dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en büyük stablecoin’i, dolara sabitlenmiş USDT’nin de arkasında yer alıyor.
“Türk lirası fiyatı çok değişken olduğundan ve ABD doları karşısında değer kaybettiğinden, TRYB tokeni çoğunlukla bir döviz kuru aracıdır. Müşterilerimiz, Türk lirası itibari paralarını kripto para birimine dönüştürmek için TRYB tokenini bir ağ geçidi olarak kullanıyor ve tam tersi,” BiLira CoinDesk’e bir e-postada söyledi.
Kullanım şekli küresel trendle tutarlıdır. Stablecoin’ler, kripto alım satım çiftlerinde temel para birimi olarak yaygın şekilde kullanılıyor ve yatırımcıların fiat para birimlerindeki oynaklığı atlatırken stabil bir varlığa erişmesine olanak tanıyor.
ABD Federal Rezervi Aralık 2022’de “Stablecoin’ler kripto borsalarında ticareti kolaylaştırıyor, birçok kripto kredisi için temel varlık görevi görüyor ve piyasa katılımcılarının kripto alım satımları için fiat para birimine geri dönüşten kaynaklanan verimsizliklerden kaçınmasına olanak tanıyor” dedi. bu işlemler için hem ödeme aracı hem de değer deposu olarak.” Merkezi borsalardaki hacmin %80’inden fazlasının stabilcoinler içerdiği belirtildi.
Yine de TRYB Türkiye’de ilgi toplamış gibi görünse de USDT hakimiyetini sürdürüyor. Türkiye merkezli en büyük kripto borsası BtcTurk’te listelenen USDT/TRY çifti son 24 saatte 12,3 milyon dolarlık işlem hacmiyle borsadaki toplam aktivitenin %18’ini oluşturdu. Bu arada MECX, Pangolin ve Icrypex’te listelenen TRYB işlem çiftlerinin toplam hacmi sadece 61.700 $’dır.
Değişken piyasa değeri
TRYB’nin değişken piyasa değeri kripto topluluğunun dikkatini çekti.
ChainArgos, X’te tweet attı: “TRYB’nin büyük basımı ve yakılmasının zamanlaması biraz esrarengiz.” “Hepsi FTX çökmeden hemen önce yandı. 2. Signature Bank çöktükten hemen sonra büyük miktarda yeniden basıldı. 3. Binance olduğunda yandı. TUSD’ye geçtiğimde Prime Trust iflas etti.”
BiLira, CoinDesk’e gönderdiği bir e-postada, diğer stabilcoin projelerinden farklı olarak, sürdürülemez gas ücretlerinden kaçınmak için tokenleri gruplar halinde basıp kullandığını açıkladı.
Şirket, ortalama iki günlük tedariki önceden basıyor ve bunu darphane öncesi bir cüzdanda tutuyor. Ön basılacak miktar günlük ihraç hacmine bağlıdır. Kullanıcılar, BiLira tarafından kontrol edilen benzersiz para yatırma işlemleriyle para alırlar. Kullanıldığında tokenlar TRYB Redemption Sweep cüzdanına ve ardından TRYB Burn Cüzdanına gönderilir.
BiLira, “Gelişmekte olan bir ülke stabilcoin’i olarak, her ihraç/geri ödemeyi basmak ve yakmak, operasyonel güvenlik standartları ve yüksek gaz maliyetleri nedeniyle operasyonlarımızı sürdürülemez hale getirecektir” dedi.
BiLira, nane ve yakma işlevselliğini ve frekanslarını geliştirmek için diğer stabilcoin sağlayıcılarıyla birlikte çalıştığını söyledi.
İlk yorum yapan siz olun