Satoshi Nakamoto’nun 2009’da Bitcoin’i duyurmasından evvel de kripto zincir topluluğu oluşmuştu. Kripto para meraklısı yazılımcılar ve bilgisayar mühendisleri Bitcoin’le ilgili gelişmeleri forumlarda görüşüyor ve bu teknolojinin gelişmesi için adımlar atıyordu. Bu forumlar ortasında Bitcointalk.org öne çıkıyordu. Bitcointalk.org’un kurucusu da Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto‘ydu. Bitcoin’le birinci alışveriş de bu forumdaki görüşmeler sonucunda gerçekleşti. O vakit 28 yaşında olan ve Florida’da yaşayan bilgisayar mühendisi Laszlo Hanyecz, forumda iki büyük pizzaya 10 bin Bitcoin ödeyeceğini duyurdu.
O vakte kadar kimse Bitcoin’le alışveriş yapmadığından Hanyecz’in teklifi şaşkınlıkla karşılandı. Hanyecz paylaşımında, “genelde bir sürü Bitcoin’i olduğunu”, pizzacılar Bitcoin kabul etmediğinden kendisine iki pizza sipariş edene 10 bin Bitcoin vereceğini söylemişti.
May 22 Bitcoin pizza day . #bitcoin pic.twitter.com/83rPkPtGuX
— mayafuller (@mayafuller15) May 8, 2022
Teklifi kıymetlendiren kişi, Hanyecz’in konutuna Papa Jones’tan iki pizza gönderdi. Bahse husus alışveriş, Bitcoin’in fizikî mal karşılığında birinci kez kullanıldığı süreç olarak tarihe geçti ve hala kripto para tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor. 22 Mayıs, kripto dünyasında Pizza Günü olarak kutlanıyor. 22 Mayıs’ta birtakım restoranlar Bitcoin’le ödemeleri halinde pizza yiyen müşterilerine indirim yapıyor.
Küresel Bitcoin kominitesinin bu olayı kutlamasının gerisinde yatan en büyük neden ise, Bitcoin’in teknolojik bir ihtilal ve sağlam para icadı oluşu. 2010’da, 2008 global finans krizinin tesirleri hala çok tazeydi. Beşerler mevcut iktisat modelleri ile siyasetlerini ve paranın tasarruf aracı pozisyonunu sorgulamaya başlamışlardı. Bitcoin, o denli bir ortamda insanlara bir umut olmuştu. O nedenle Bitcoin’in alışverişte kullanılmaya başlaması, yani ana akım olması istikametinde böylesi bir adım atılması bir dönüm noktası olarak görülüyor. Ayrıyeten her yıl 22 Mayıs’ta Pizza Günü’nün kutlanması, kripto zincir teknolojisinin bugün geldiği noktanın anımsanması ve Bitcoin’in vaktin testinden nasıl geçtiğinin görülmesi açısından bedel taşıyor.
Laszlo Hanyecz pişman mı?
Dönelim Laszlo Hanyecz’e… Laszlo Hanyecz’in kıssasına genelde verilen birinci reaksiyon 10 bin Bitcoin’in bugünkü pahasını hesaplamak oluyor. Çabucak söyleyelim; bugün yaklaşık 300 milyon dolara tekabül ediyor. Beşerler bir de Hanyecz’in bugün ne kadar parası olduğunu merak ediyor. O bahiste net bir data yok. Hanyecz, kripto parayla bağlı yazılımlarla alakalı işler yapıyor. Mal varlığına dair bir fikrimiz yok lakin pişman olmadığını biliyoruz.
Bahse mevzu 10 bin Bitcoin’i mining etmek için yalnızca vaktini harcadığını lisana getiren Hanyecz, o devir Nakamoto ile mailleşerek, yazılımın bug’larına dair konuştuklarını ve mining’i bir hobi olarak yaptığını aktarıyor. Yani, Hanyecz 2 pizza karşılığında 10 bin Bitcoin önerdiğinde tarihe geçtiğinin farkındaymış…
O gün Bitcoin karşılığında pizza aldığında kendi gözünde Bitcoin’in gerçeğe döndüğüne işaret eden Hanyecz, kelamlarını şöyle sürdürüyor:
“İnternette var olan bir para ünitesiyle gerçek hayatta bir şey satın almıştım. Günümüzde beşerler her gün Bitcoin’le milyonlarca şey satın alıyor. Bir de o vakit zati çok kıymeti yoktu, yani ben yapmasam oburu yapacaktı. Sonuçta ben bir pizzaya 100 milyon dolar vermedim, değil mi? Bir de o gün ben o adımı atmasaydım tahminen de Bitcoin bugün bu kadar tanınan olmayacaktı.”
Laszlo Hanyecz ayrıyeten, bu mevzuyu düşünmemeye çalıştığını, yoksa o halde ele almanın aklını yitirmesine neden olabileceğini söylüyor.
Peki 10 bin Bitcoin kimde?
Hanyecz’in teklifini o devir 19 yaşında olan Jeremy Sturdivant kıymetlendiriyor. Hatta Sturdivant basına verdiği demeçlerde, Bitcoin’in çökeceğini hiç düşünmediği fakat bu kadar da değerlenebileceğini asla kestirim etmediğini lisana getiriyor.

Peki Sturdivant 10 bin Bitcoin’i yatırıma çevirmiş mi? Yanıt: Hayır. Sturdivant, Bitcoin’den edindiği parayla kız arkadaşıyla birlikte ABD’yi gezdiğini söylüyor. Vaktinde iki pizza karşılığında aldığı paranın bugün gayrimenkul satın alabilecek güçte olabileceğinin ya da büyük şirketlerin günlük süreçlerinde otomatik olarak Bitcoin’i kabul edeceğinin aklının ucundan bile geçirmediğini söylüyor.
Bugün 33 yaşında olan Sturdivant, “Sınırsız bir zenginlikten yoksun kalsam da global bir fenomene katkı sunmuş olmaktan ötürü gururluyum” demekte.
Kaynaklar: The Telegraph, Forbes, Binance, NY Post, Bitcointalk.org
İlk yorum yapan siz olun